Rally op een vulkaan

De laatste tijd deden al wat geruchten de ronde, mede door Mark zelf in het TV Programma Rally Report de wereld in geholpen. Werd het de natte Condroz, werd het het natte en koude Wales of toch het eveneens meestal koude Hengelo? Niets van dit alles! Het wordt het zonnige Tenerife. Tijdens de 35ste editie van de Rally Isla Tenerife zal Mark van Eldik samen met Michel Groenewoud en de rest van het team aantreden op het mooie eiland in de Atlantische Oceaan. Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife, is het epi-centrum van de rally welke verreden wordt in het weekeinde van 13 en 14 november.



Het team gaat richting Tenerife met twee auto’s. De inmiddels bekende Mitsubishi WRC05 van Mark en voor de Spanjaard Juan Luis Cruz de Subaru Impreza WRC S14. Dit is tevens de grootste reden dat Mark en Michel in Tenerife gaan rijden. Mark licht toe:” Toen Juan ons benaderde voor de huur van de WRC leek het ons leuk om een en ander met elkaar te combineren. Tenerife is niet de eerste plaats waar je als Nederlands rally team aan denkt, omdat het logistiek een aardig karwei is om daar te komen. Het zijn 9 proeven met een totale lengte van 98 kilometer op een rally die totaal 437 kilometer is. Een behoorlijke operatie voor een kleine 100km rally.

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, 200 km van de kust van Marokko. Evenals de buureilanden is het een eiland van vulkanische oorsprong. De meeste proeven spelen zich af op de hellingen van de vulkaan El Teide, die met 3718 meter meteen de hoogste berg van Spanje is. De Canarische Eilanden hebben net als Spanje een rijke rally cultuur. Met een goedbezette asfalt- en een onverhard kampioenschap zet het veel grotere landen (en ook Nederland) in de schaduw. De Rallye Isla Tenerife is één van de jaarlijkse hoogtepunten van de asfalt competitie. Juan Luis Cruz heeft de ATM Motorsports S14 gehuurd om zijn podiumplaatsen van de afgelopen jaren te verbeteren. In 2006 was hij tweede op het evenement, in 2007 was hij derde en in 2008 was het ereschavot niet binnen bereik. Met de S14 hoopt hij mee te dingen voor het mooiste eremetaal in 2009.



Mark maakt zich geen illusies om de rally te winnen. "We gaan er heen om het seizoen op een ontspannen manier af te sluiten. Het zijn hele specifieke proeven, zoals we die hier in Nederland niet meemaken, voornamelijk over snelle vloeiende bergwegen. Daarop moeten we aantreden tegen lokale rijders, die deze proeven kunnen dromen", stelt Mark realistisch. De uitslagenlijst geeft aan dat het hebben van een WRC geen garantie is voor de overwinning. In 2008 won Daniel Sola, een bekend WK rijder, met een Ferrari 360 Modena uit de GT klasse de rally. In het verleden wisselden de podiumplekken tussen de bestuurders met de WRC’s en de lichtere kitcars.



Maar zoals gezegd voor ons een mooie manier om een goed seizoen af te sluiten en onder het genot van een zonnetje en een drankje plannen te smeden voor 2010.

Algemene gegevens rally:
Afstand Montfoort - Tenerife: 3712 kilometer
Lengte Rally: 437 Kilometer
Lengte wedstrijdkilometers: 92 Kilometer
Ondergrond: 100% Asfalt
Rally Centrum: Santa Cruz
Website evenement: www.rallyeislatenerife.com
Website MenM Rallyteam: www.menmrally.nl
Betaalbare vliegtickets naar Tenerife: www.transavia.com

 

MenMRally Partners