Einde pechreeks Van Eldik met tweede plaats in Eifel Rallye

Het weekend van 19 juli stond voor het MenMRally team in het teken van de Eifel Rallye. Hier oefende het team voor de WK wedstrijd die 4 weken later in de Eifel verreden wordt. Naast Mark van Eldik was ook ERC concurrent Erik Wevers afgereisd naar Duitsland, en stonden zowel vader en zoon Van Merksteijn als vader en zoon Kuipers met Ford Focus WRC's aan de start. Maar ook de volledige Duitse top was vertegenwoordigd in deze Duitse kampioenschapswedstrijd, met onder andere 4 snelle Porsche GT3's.



Op de enige proef van vrijdagavond gaven de Nederlanders meteen hun visitekaartje af: Mark van Eldik opende als snelste voor Wevers en Van Merksteijn Sr. Op zaterdagochtend zorgden lokale buien ervoor dat delen van de proeven op droog wegdek verreden werden, terwijl de volgende bocht nat was van de regen. Aan kop was het stuivertje wisselen voor Van Eldik, Wevers en vader en zoon Van Merksteijn. Halverwege de rally leidden Van Eldik en zijn navigator Groenewoud, me t7 seconden voorsprong op Van Merksteijn Sr en 17 seconden op Erik Wevers.

Op de middagproeven echter kwamen zowel Van Eldik als Van Merksteijn in de problemen. Beiden glijden op de lastige proeven even van de baan en verliezen tijd op Erik Wevers, die met constante tijden de wedstrijd op zijn naam schrijft. Van Eldik wordt netjes tweede, terwijl Van Merksteijn Jr. op de laatste proef zijn vader van het podium verdrijft. Beste Duitsers zijn de voormalig kampioenen Gassner en Kahle op posities 5 en 6.



Na afloop was Mark best tevreden: “Het is natuurlijk jammer dat we de overwinning van vorig jaar niet konden herhalen, maar we kwamen hier vooral om de banden en de vering te testen. Met name de vering is een stap vooruit, maar ook de banden waarmee we het WK moeten rijden werkten boven verwachting.

Het was een erg leuke strijd aan kop. De regen in de ochtend maakte het lastig voor iedereen, maar daar kwamen we goed doorheen. Op proeven 8 en 9 maakten we een paar slippertjes, waardoor we de leiding aan Erik moesten laten. Daarna hebben we geconsolideerd. Maar als je wilt weten waar de grenzen liggen van de banden en de vering, moet je er soms overheen gaan.” Tussen 14 en 17 Augustus moeten Mark van Eldik en Michel Groenewoud het geleerde in de praktijk brengen in de WK wedstrijd rondom Trier.



Eifel Rallye 2008

Algemene gegevens
- 18 en 19 juli 2008
- start en finish in Daun
- lengte van de rally: 424 km met 13 klassementsproeven (KP’s) over 138 km (96% verhard / 4% onverhard)
- vrijdagavond droog en bewolkt, circa 18 graden Celsius, zaterdag regenachtig, circa 20 graden Celsius
- 93 deelnemers aan de start, 68 aan de finish

Uitslag
1. Erik Wevers-Filip Godde (NL-B, Ford Focus WRC, A8) 1:20:21
2. Mark van Eldik-Michel Groenewoud (NL, Subaru Impreza WRC, A8) + 0:38
3. Peter van Merksteijn Jr.-Eddy Chevailler (NL-B, Ford Focus WRC, A8) + 1:38
4. Peter van Merksteijn Sr.-Hans van Beek (NL, Ford Focus WRC, A8) + 1:45
5. Hermann Gassner-Siegfried Schrankl (DE, Mitsubishi Lancer Evo 9, A8) + 2:36



Belangrijkste uitvallers
Harry Kleinjan-Annemieke Hulzebos (NL, Skoda Fabia WRC, A8) (van de weg)

Volgende wedstrijd
14-17 augustus 2008, OMV-ADAC Deutschland Rallye (Trier)


MenMRally Partners