Lekke banden remmen MenMRally in Duitsland

Van 15 tot 17 Augustus was Trier weer het centrum van de mondiale rallywereld. De Rally door de Moezelstreek staat bekend als één van de lastigste wedstrijden van de kalender. De smalle en bochtige weggetjes vereisen secuur stuurwerk, en de hellingen maken het lastig om steeds het juiste rempunt te vinden. Daar bovenop komt nog het steeds wisselende asfalt, waardoor de hoeveelheid grip lastig in te schatten is. Het enige dat nog ontbrak in deze editie was de gebruikelijke regen.



Naast de vaste WK deelnemers was ook een grote Nederlandse delegatie afgereisd naar Duitsland. Regerend Nederlands kampioen Mark van Eldik was in gezelschap van een groot aantal snelle collega’s, aangevoerd door Erik Wevers en vader en zoon Van Merksteijn met snelle Fords.

Op de vrijdag begonnen Mark en Michel rustig met twee twintigste plaatsen in het veld van 81 teams. Eenmaal in het ritme begon Mark iets meer aan te zetten, maar meteen gooide een lekke band roet in het eten. Twee minuten tijdverlies en een 27e plaats waren het resultaat van het rijden van 9 kilometer met een “Plattfuss”. Helaas moest de revanche in de middag uitblijven, doordat twee van de drie middagproeven geannuleerd werden.



Op zaterdag kwam Mark sneller in zijn ritme, met een aantal tijden net buiten de top 15, maar ook nu was een lekke band spelbreker. Op het moment dat de concurrentie snel uitdunt op de lastige proeven moet het Montfoortse team de langste proef van de dag met een lekke band rijden en verliest bijna 7 minuten. In de middag weten ze nog een aantal plaatsen goed te maken, maar een 27e plaats is weer het maximaal haalbare.

Op de afsluitende proeven op zondag blijft Mark verschoond van lekke banden. Er volgt een rappe opmars door het klassement, maar nu werkt de versnellingsbak niet mee. Op de service wordt het euvel snel verholpen, maar ondertussen is weer kostbare tijd verloren gegaan. Op de laatste proef door de straten van Trier vlamt Mark nog éénmaal, met een twaalfde tijd. De moeite wordt beloond met een 24e plaats algemeen; minder dan Mark en de rest van het team verdiend hadden.



“We hebben lekker gereden; ondanks een enkel slippertje. Zonder die twee lekke banden hadden we er best goed bijgezeten, maar ook die zijn onderdeel van de wedstrijd”, relativeert Mark. “Maar we hebben de rally uitgereden zonder echt grote problemen. En we hebben weer veel ervaring opgedaan. En die is heel belangrijk in deze sport!”

De rally werd gewonnen door de Fransman Sebastian Loeb, die het evenement voor de zevende achtereenvolgende keer op zijn naam schreef. Hij werd gevolgd door de Spanjaard Sordo en de Belg Duval. Beste Nederlander was Peter van Merksteijn Jr, met een 17e plaats.



Het volgende evenement op de MenMRally kalender is de rallysprint van Amsterdam op zondag 7 September.

Voor meer foto's, zie ook gallery van Mark en Michel in Duitsland

MenMRally Partners