Symphonica in Rosso

Succesvolle vuurdoop in regenachtig Amsterdam


Na de verkoop van de oude auto had Mark van Eldik in het diepste geheim een nieuwe auto uit Engeland gehaald. De Subaru Impreza S12b is de opvolger van de ´oude auto´, de S12´. De auto werd begin dit jaar nog door het fabrieksteam ingezet in het WK, met oud wereldkampioen Petter Solberg achter het stuur.



De Amsterdam Rallysprint is de perfecte locatie voor de vuurdoop van de brandweerrode bolide. Dat het Amsterdamse Westpoortgebied Mark van Eldik goed ligt blijkt wel uit de Groep N (showroomklasse) overwinning die hij er vierde in 2005 en de algemene overwinningen van 2006 en 2007.

Het evenement telt niet voor het Nederlands rally kampioenschap, maar het wordt door veel teams gebruikt als test voor de tweede helft van het seizoen. Het startveld is dan ook elk jaar indrukwekkend, met naast Van Eldik oud kampioenen Erik Wevers en Jasper van den Heuvel aan de start. Net als vorig jaar wordt Mark in Amsterdam genavigeerd door sponsor van het team en van het evenement Rex Wijngaard.



Even rustig wennen aan de nieuwe auto is er dan ook niet bij, mede door de regenachtige omstandigheden. Omstandigheden waar zijn collega’s meer ervaring mee hebben. Toch was het op de natte proef 1 weer vanouds Van Eldik. Met 16 seconden voorsprong op Wevers en een ruime halve minuut op Van den Heuvel en Temmink trekt hij de leiding naar zich toe. Terwijl de regen komt en gaat schrijft hij ook de volgende drie proeven op zijn naam en vergroot hij de voorsprong naar 41 seconden.


Bij de start van de laatste proef gaan de hemelsluizen nog een keer helemaal open. Maar Mark en Rex laten zich niet verrassen. Ondanks een lekke band op de laatste kilometer rijden zij naar de overwinning met een vijfde snelste tijd op vijf proeven. Tweede in de eindstand wordt Erik Wevers, die voor de gelegenheid een Skoda Fabia WRC van stal heeft gehaald. John Temmink pakt vlak voor het einde de laatste podiumplaats af van Jasper van den Heuvel, die wel winnaar in de Groep N wordt.



Eindstand LG Amsterdam Rallysprint 2008

1 Mark van Eldik/Rex Wijngaard Subaru Impreza WRC S12 43:28:00
2 Erik Wevers/Jalmar van Weeren Skoda Fabia WRC 05 +46
3 John Temmink/Henk-Jan Elbert Skoda Fabia WRC 05 +2:23
4 Jasper van den Heuvel/Martijn Moree Mitsubishi Lancer Evo 9 +2:24
5 Martin van den Brink/Paul Neeskens Mitsubishi Lancer Evo 9 +3:29
6 Hans Weijs Jr./Fred Boer Citroen C2 R2 Max +3:41
7 Martin van Iersel/Sylvia Bos Subaru Impreza WRC P2000 +3:53
8 Edwin Schilt/Nicole Buck Subaru Impreza WRX N14 +3:55
9 Erik van Loon/Harmen Scholtalbers Mitsubishi Lancer Evo 9 +4:09
10 Nigel van der Linde/Hans van Goor Mitsubishi Lancer Evo 8 +5:05

MenMRally Partners