Voortijdig einde in Euregio Rally

In het weekend van 4 en 5 november was Twente het toneel van de laatste ronde van het Rallyclinic Dutch Open, ook wel bekend als het NK Rally. Op zaterdag en zondag stonden in totaal 14 proeven op het programma. Het kampioenschap was in de vorige rally al beslist, toen na het evenement in Barneveld ook Mark van Eldik kampioenschapsleider Frits van Eerd niet meer kon inhalen.

Daarom was het deelnemersveld ook anders dan gebruikelijk: Mark van Eldik en Michel Groenewoud hadden op het laatste moment besloten om toch te starten in Hengelo, omdat ze onvoldoende tijd hadden om zich voor te bereiden op de Rally du Condroz. Geen Frits van Eerd en Jasper van den Heuvel, maar wel Jan Nijhof, Jan de Winkel en Erik Wevers. De (nog) regerend Nederlands Rally kampioen werd voor de gelegenheid genavigeerd door CDA lijsttrekker en premier Jan Peter Balkenende, die toonde dat hij de rallysport een warm hart toedraagt.



Zoals gebruikelijk zetten Mark en Michel meteen in de eerste boucle van 3 proeven scherpe tijden neer. Alleen op proef 2 wist Boers - met naast zich presentator Frank Verhoeven - de tijd van de MenMRally equipe te evenaren.

Met 8 seconden voorsprong op Boers en 11 op Wevers werd gestart met de tweede serie van 3 proeven, die geheel in het donker verreden werden. Wevers en Balkenende inmiddels op elkaar ingespeeld waren bleek op de volgende twee proeven, waar ze enkele seconden terug wonnen op Mark en Michel.



Op proef 6 kwam de rally voor equipe Van Eldik - Groenewoud tot een voortijdig einde. In de vierde bocht van de proef schoof de Subaru in een lange doordraaier in de bossen bij Enschede van de weg af. Hierbij raakte de auto een boom en werd het koelsysteem beschadigd. Verder rijden was niet mogelijk.

Hierdoor kwam de leiding in de wedstrijd in handen van Erik Wevers, gevolgd door Dirk Boers en Jan Nijhof. Deze stand wisten zij tot het eind van de rally te handhaven, toen Wevers inmiddels weer genavigeerd werd door Patrick Gerritsen.

Het rally seizoen in Nederland is afgelopen, maar Mark en Michel rijden op 1-3 december nog in de WK Rally van Groot Brittanië.



Uitslag
1 Erik Wevers / JP Balkenende 1:06:11 Toyota Corolla WRC (A8)
2 Dirk Boers / Frank Verhoeven + 0:53 Subaru Impreza WRC (A8)
3 Jan Nijhof / Bart Hissink +1:51 Toyota Corolla WRC (A8)
4 Jan de Winkel / Radboud van Hoek +4:12 Renault Clio S 1600 (A6)
5 Rene Kuipers / Lisette Bakker +4:15 Toyota Corolla WRC (A8)
6 Dirk Garvelink / John Verschuuren +4:39 Mitsubishi EVO VII (N4)
7 Nelis Verkooijen / Wim Vleugels +6:09 Subaru Impreza (N4)
8 Adri Moree / Patrick Faber +7:56 Mitsubishi Lancer EVO VI (N4)
9 Harry Kleinjan / Marieke Spoelstra +8:19 Volkswagen Golf 16-s (YR-14)
10 Marcel Piepers / Erik de Wild +9:05 Honda Civic (N3)

 

Elmar Metaalbewerking